ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010



















BLACK OAK ARKANSAS
RAUNCH ‘N’ ROLL, LIVE
February 1973
(Atco)


SIDE I: "Getting’ Kinda Cocky", "When Electricity Came To Arkansas", "Gigolo", "Hot Rod".
SIDE II: "Mutants Of The Monster", "Hot And Nasty", "Up".


BLACK AOK ARKANSAS: Jim “Dandy” Mangrum – Vocals/ Scrub Board, Harvey Jett – Lead Guitar, Stanley Knight – Lead Guitar, Rick Reynolds – Rhythm Guitar, Pat Daugherty – Bass and Tommy Aldridge – Drums.


Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία μα γράψω για τους Black Oak Arkansas, ένα από τα καλυτέρα και πιο παραγνωρισμένα σύνολα του Αμερικανικού Hard Rock/ Southern Rock της δεκαετίας του ’70. Υπάρχουν από τα μέσα των 60’s, κάτω από το όνομα Knowbody Else, τους προκατόχους δηλαδή των Black Oak Arkansas.
Οδηγούνταν από τον περίφημο Jim DandyMangrum, έναν χαρισματικό τραγουδιστή και performer με μια φωνή αλλοπρόσαλλη, τραχιά, αλήτικη και βρώμικη σα χαλίκια, που έχει ασφαλώς ηγετική θέση στο σχήμα. Και στίχους συχνά με πολύ οξείς κοινωνικές παρατηρήσεις, όπως στο “Mutants Of The Monster”, που περιλαμβάνεται και εδώ σε μια πιο μεγάλη εκτέλεση.
Η σχέση τους με το Heavy Metal της εποχής (μιλάμε για 1971-1975, η εποχή ακμής των Black Oak Arkansas), υπήρχε μονάχα στην ένταση του ήχου, ενώ στην ουσία έπαιζαν ένα μάλλον σκληρό Southern Rock, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η ορμητικότητα τους κάπου άρχισε να εξαντλείται και το να κάνουν δίσκους δεν ήταν το πιο σημαντικό γι’ αυτούς. Το σχήμα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις ζωντανές πλέον εμφανίσεις, στις οποίες εκδηλώνεται η επαναστατικότητα τους. Μια πραγματικά αντικομφορμιστική στάση απέναντι σε όλα, σπάνιο για τα δεδομένα της εποχής (αρχές 70’s). Η μπάντα κατόρθωσε να σοκάρει ακόμα και τους νέους με την στάση της. Όπως και να ‘χει, το ζωντανό πνεύμα των Black Oak Arkansas άφησε ιστορία.
Το “RaunchNRoll” ηχογραφήθηκε ζωντανά στις αρχές του 1973 στο Portland του Maine και στο Seattle (USA), κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Βγήκε σε μια εποχή που το σχήμα άρχιζε να γνωρίζει τη μεγάλη του επιτυχία, με τρεις κιθαρίστες και ντράμερ τον Tommy Aldridge. Περιέχει επτά κομμάτια και τα καλυτέρα είναι τα: “Hot And Nasty” (μια από τις μεγάλες, σχετικά επιτυχίες τους), το instrumentalWhen Electricity Came To Arkansas”, όπου ο Jim Dandy παίζει… σανίδα πλυσίματος, ένα «όργανο» πολύ διαδεδομένο στην Country μουσική και το κάπως σε Heavy Metal ήχο “Hot Rod”. 
Αξίζει να προσέξετε επίσης τα απίθανα «raps» του Jim Dandy ανάμεσα στα τραγούδια, με την κωμική South προφορά του, αλλά ολόκληρο το συγκρότημα παίζει εκπληκτικά, με τα lead solos από τις κιθάρες των Harvey Jett και Stanley Knight να ξερνάνε φωτιά και λαύρα πάνω στο γρανιτένιο μπάσο του Pat Daugherty και τα ευέλικτα τύμπανα του Tommy Aldridge, ο όποιος είναι δυναμίτης.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι απλά ένας από τους καλύτερους live δίσκους όλων των εποχών, ειδικά για το Southern Rock. Η παραγωγή ανήκει στον γνωστό Tom Dowd
Είναι που τέτοια μεγάλα Νότια συγκροτήματα έχουν προ πολλού εξαφανιστεί από τα δισκάδικα της χώρας μας. Το παρήγορο στην προκείμενη περίπτωση, είναι η μεγάλη δισκογραφία του group που γεννάει ασφαλώς και περισσότερες πιθανότητες ανακάλυψης κάποιου ή κάποιων δίσκων (στα καταστήματα μεταχειρισμένων), έστω και κατά τύχη. 


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BLACK OAK ARKANSAS
Black Oak Arkansas (1971)
Keep The Faith (1972)
If An Angel Came To See You Would You Make Her Feel At Home? (1972)
Raunch 'N' Roll, Live (1973)
High On The Hog (1973)
Street Party (1974)
Early Times (1974)
Ain't Life Grand (1975)
X-Rated (1975)
Live! Mutha (1976)
Balls Of Fire (1976)
10 Yr Overnight Success (1977)
Race With The Devil (1977)
I'd Rather Be Sailing (1978)
The Black Attack Is Back (1986)
Live On The King Biscuit Flower Hour 1976 (1998)
The Wild Bunch (1999)
Live (2000)
Keep The Faith (2001)
Live At Royal Albert Hall (2005)
JIM MANGRUM 
Ready As Hell (1984
KNOWBODY ELSE 
The Knowbody Else (1969)

Δεν υπάρχουν σχόλια: