ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010



RONNIE

JAMES
DIO




"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ HEAVY METAL"

(10-7-1942 ~ 16-5-2010)
R.I.P.




Το άρθρο που ακολουθεί, είναι ένας πολύ μικρός φόρος τιμής στον Μεγάλο Ronnie James Dio, που έφυγε από κοντά μας τόσο άδικα... καλό ταξίδι... θα σε θυμόμαστε πάντα... 
Μια από τις χαρακτηριστικότερες και καλύτερες φωνές του Heavy Metal. Σε μια ηλικία που οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα έπαιζαν με τα εγγόνια τους, ο Ronnie περιόδευε με τους Black Sabbath ως Heaven And Hell και στα ενδιάμεσα διαστήματα ασχολιόταν με το προσωπικό του σχήμα.
Με απόλυτο σεβασμό στον ίδιο και στο μοναδικό μουσικό του έργο, προσπάθησα να μεταφέρω μερικά μόνο πράγματα από την καριέρα του. Συν του ότι ήταν και ένας πολύ προσγειωμένος και σεβάσμιος άνθρωπος-μουσικός, κάνει την απώλεια του πιο οδυνηρή και επιβάλετε αν μη τι άλλο να τον θυμόμαστε για πάντα. Δεν νομίζω πως υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που να ασχολείται με την Hard Rock μουσική και να μην λυπήθηκε για τον θάνατο του... Να είσαι καλά εκεί ψηλά που βρίσκεσαι… RIP.
Ο μικρόσωμος μεγάλος άντρας γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1942 στο Porstmouth, στο New Hampshire, USA, (πραγματικό όνομα Ronald James Padanova). Δυστυχώς
, έφυγε από τη ζωή στις 16 Μαΐου του 2010, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο του στομάχου, ήταν 68 ετών.


Μπορεί ο Dio να ξεκίνησε για τους πολλούς, σχεδόν άγνωστος σαν ο τραγουδιστής στους Rainbow (ενώ είχε μια καριέρα πίσω του ήδη δύο δεκαετιών), κατέληξε όμως να γίνει ένας από τους πιο μεγάλους και αναγνωρίσιμους τραγουδιστές, για πάντα. Το ταλέντο του αναδεικνύεται μέσα από την ερμηνεία του, έτσι η καταξίωση του ήταν καθολική, ο σεβασμός από όλους μας στο πρόσωπο του είναι δεδομένη και επιβάλετε.
Δύο χρόνια μετά την αποχωρησή του απο τους Rainbow μεταμορφώνει κυριολεκτικά τους Black Sabbath, προς το καλύτερο. Ενώ απαιτείται θάρρος και θράσος όταν έχει συναργαστεί με δύο παγκόσμιας εμβέλειας μουσικούς οπως ο Ritchie Blackmore ή ο Tony Iommi, απαρνούμενος την δική τους αίγλη να φτιάξει το δικό του προσωπικό σχήμα.
Η καλλιτεχνική πορεία του καλύπτει έξι δεκαετίες, από το 1957 έως το 2010 και έμεινε γνωστός ως μια από τις δυναμικότερες και μοναδικές φωνές στη Rock μουσική, γενικότερα. Ο μοναδικός Ronnie είναι ένας τραγουδιστής που η δυναμική, επιβλητική, πομπώδες φωνή του πάει πολύ ταιριαστά με την προσωπικότητα του. Εκτός από μια από τις κυρίαρχες φωνές στο χώρο του Metal, έχει συμβάλει αποφασιστικά στη μανία του είδους για μυστικιστικά θέματα και εικόνες. Πέραν του γεγονότος της αναγνώρισης από όλους (μηδενός εξαιρουμένου) για τη δυναμική φωνή του, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε παρακολούθησε κάποια μαθήματα φωνητικής. Απέδωσε μάλιστα, την μοναδική και ανεπανάληπτη τραγουδιστική του ικανότητα στη σωστή αναπνευστική τεχνική που έμαθε παίζοντας γαλλικό κόρνο ως παιδί.
Έκανε το ντεμπούτο του με τους Elf, και αργότερα πήγε στους Rainbow του Ritchie Blackmore. Αντικατέστησε τον Ozzy Osbourne στους Black Sabbath και στη συνέχεια με το δικό του σχήμα, παρουσίασε μερικά πολύ καλά albums στη δεκαετία του '80 και όχι μόνο.
Ακόμα και αν κανείς δεν τον πήρε πρέφα με τους E
lf πίσω στα early 70's, με τους Rainbow όλοι - ήθελαν δεν ήθελαν - έμαθαν για το μεγάλο κοντό. Φωνή χαρακτηριστική στο έπακρο, χροιά άλλοτε πεντακάθαρη και άλλοτε θολή σαν το μυαλό του αλλοπαρμένου ακροατή του, με κρατήματα κατά βούληση, με σπάνια λυρικότητα αλλά και με μνημειώδη δύναμη. Και βέβαια, ποίος άλλος ζωντάνεψε τόσο πειστικά τόσους εφιάλτες με μόνο όπλο μια απύθμενη φωνή.
Ότι άφησε ανολοκλήρωτο μετά τους Rainbow, συμπληρώθηκε με τα μνημεία των Black Sabbath, εισιτήρια χωρίς επιστροφή για τους κόσμους όπου μονό ο μέγας κοντός μπορεί να μεταφέρει στον ακροατή. Η προσωπική του καριέρα απλά ενίσχυσε με τον καλύτερο τρόπο το καλλιτεχνικό ειδικό βάρος του. Ιδανική ισορροπία μεταξύ του Αμερικάνικου και του Ευρωπαϊκού Hard Rock & Heavy Metal, μεταξύ της εμπειρίας και της ενέργειας. Αυτό πέτυχε ο Dio με το προσωπικό του σχήμα, ιδανικός συνδυασμός της μελωδίας των Rainbpow και της δύναμης των Black Sabbath.
Το αρχοντικό του φωνητικό του στυλ αντανακλά και τη σκηνική του παρουσία. Δεν έχει την κίνηση άλλων frontmen, είναι μάλλον λιτός, έτσι όμως γίνεται περισσότερο επιβλητικός και δίνει την απαιτούμενη έμφαση σε κάθε λέξη που τραγουδά. Ο θεατής καθηλώνεται, νιώθει δέος και πωρώνεται, ειδικά όταν ο Dio σχηματίζει με τα δάχτυλα του το "Devil's Horns" σύμβολο, το οποίο αυτός καθιέρωσε. Όπως στα παραμύθια, έτσι και στον παραμυθένιο κόσμο του Heavy Metal δρα ένας μάγος, χωρίς τον οποίο η αγαπημένη μας μουσική θα ήταν - και θα είναι - λιγότερο γοητευτική. Ο μεγάλος μάγος του Heavy Metal.


Μια μυθική μορφή, τον οποίο οι ειδικοί κατατάσσουν στις καλύτερες φωνές της μοντέρνας μουσικής, οι απλοί ακροατές τον αγάπησαν σαν έναν από τους 5 πιο χαρισματικούς Heavy Metal τραγουδιστές. Μια εμβληματική προσωπικότητα, ένα αρχέτυπο Metal σύμβολο. Η ιστορία του είναι η ιστορία του Heavy Metal.  O Ronnie James Dio θα πρέπει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει ηχογραφήσει τρείς υπέρ-κλασικούς δίσκους με τρια διαφορετικά συγκροτήματα, Rainbow - "Rising", Black Sabbath - "Heaven And Hell" και Dio - "Holy Diver".
Συνοψίζοντας, ο Ronnie αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος δυο εκ των σημαντικότερων groups στην ιστορία του Heavy Metal, των R
ainbow και των Black Sabbath.
Έγραψε πολλά από τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια, είτε σαν μέλος συγκροτημάτων, είτε σαν solo καλλιτέχνης. Τραγούδησε μελωδίες που χαράχτηκαν για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας. Έγραψε στίχους που μας ταξίδεψαν σε άλλους, πιο ρομαντικούς κόσμους, τέλος, μας έμαθε τον απόλυτο
Metal χαιρετισμό. Έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως ένας εκ των δυναμικότερων τραγουδιστών του Heavy Metal,  αναγνωρισμένος για τη μεστή φωνή του, καθώς επίσης και για το ότι κατέστησε λαοφιλέστερη τη χειρονομία του (devil's horns), σε όλη την Metal κουλτούρα.


Καιρός όμως να δούμε και τις πιο σημαντικές (κύριες) συμμέτοχες του, σε άλλους καλλιτέχνες. Ιστορικά, η πρώτη του συμμετοχή σε καταξιωμένο καλλιτέχνη είναι το 1974 στον προσωπικό δίσκου του Roger Glover (Deep Purple) στο “The Butterfly Ball” όπου ερμηνεύει τα “Homeward”, “Sitting In A Dream” και το “Love Is All”. Το 1980 κάνει μια συμμετοχή στο πρώτο προσωπικό δίσκο του Kerry Livgren (Kansas) στο “Seeds Of Change”, τον ακούμε στα “Mask Of The Great Deceiver” και “To Live For The King”. Επίσης το 1999 ξανά ερμηνεύει τα “Love Is All” και “Sitting In A Dream” στο “Concerto For Group And Orchestra” των Deep Purple, ενώ μοναδική είναι η εκτέλεση του στο “Smoke On The Water” σε ντουέτο με τον Ian Gillan. Οι συμμετοχές του είναι αρκετές, αλλά εδώ είδαμε μόνο τις πιο σημαντικές κατά την γνώμη μας, και όχι όλες μα όλες.
Ας δούμε όμως εν συντομία την μουσική του καριέρα από ποιά συγκροτήματα πέρασε, απολαύστε… Vegas Kings (1957–1958), Ronnie & The Ramblers (1958), Ronnie And The Red Caps (1958–1961), Ronnie Dio And The Prophets (1961–1967), Electric Elves (1967–1969), Elves (1969–1970), Elf (1970–1975), Rainbow (1975–1979), Black Sabbath (1979–1982, 1991–1992 & 2006), Dio (1982–1991, 1993–2010), Heaven And Hell (2006–2010).
Διακρίσεις… Το 2006 κατά την της ετήσια τελετή βράβευσης "Roll Of Honour" του περιοδικό Classic Rock, του απονεμήθηκε το "Metal Guru Award". Στις 17 Ιανουαρίου του 2007, εισήχθη στο “Guitar Center's Rock Walk Of Fame” στο Hollywood. Τον Απρίλη του 2010 αποκαλέστηκε ως ο "Καλύτερος Metal Τραγουδιστής" στα βραβεία “Golden Gods Awards” του περιοδικού Revolver.
Επίσης, στις 15 Νοεμβρίου του 1988 τιμήθηκε από την πολιτεία του Cortland με
την ονοματοδοσία μιας οδού η οποία φέρει το όνομα του (Dio way).
Στις 17 Ιανουαρίου του 2007, εισήχθη στο “Rock Walk Of Fame” του Guitar Center στην Sunset Boulevard του Hollywood.
Όσοι γνώρισαν τον Ronnie Jmaes Dio, μιλούν για έναν άνθρωπο με μια μεγάλη καρδιά και έναν μεγάλο μουσικό και τραγουδιστή, που ήταν πάντα κοντά στο κοινό του όσο κανείς άλλος.



Οι εμφανίσεις του Dio στην Ελλάδα, ήταν κάμποσες αρχής γεννωμένης από το 1993 και συγκεκριμένα στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου στο Ρόδον, μετά στις 30 Ιούνιου του 2003, στον άθλιο χώρο Ark Nr.6. Επίσης άλλη μια φορά αλλά η τελευταία του σαν solo στο Rockwave  στις 9 Ιουλίου του 2005. Τέλος, δύο εμφανίσεις ακόμα αλλά με τους Heaven And Hell (Black Sabbath) αυτή τη φόρα, μια την 1 Ιουλίου του 2007 (Rockwave) και  μια στις 27 Ιουλίου του 2009 (Rocking Athens Festival).

Ακολουθούν οι 30+1 καλύτερες φωνητικές ερμηνείες (κατά την γνώμη μου) σε τυχαία σειρά) του ΘΕΟΥ... Ronnie James Dio.

1.    Stragazer – Rainbow (“Rising”, 1976)
2.    We Rock – Dio (“The Last In Line”, 1984)
3.    Heaven And Hell – Black Sabbath (“Heaven And Hell”, 1980)
4.    Holy Diver – Dio (“Holy Diver”, 1983)
5.    Man On The Silver Mountain – Rainbow (“Rainbow”, 1975)
6.    Neon Knights – Black Sabbath (“Heaven And Hell”, 1980)
7.    Temple Of The King – Rainbow (“Rainbow”, 1975)
8.    All The Fools Sailed Away – Dio (“Dream Evil”, 1987)
9.    The Sign Of The Southern Cross – Black Sabbath (“Mob Rules”, 1981)
10. Rainbow In The Dark – Dio (“Holy Diver”, 1983)
11. Die Young – Black Sabbath (“Heaven And Hell”, 1980)
12. Eriel – Dio (“Magica”, 2000)
13. Kill The King – Rainbow (“Kill The King”, 1978)
14. I’m Coming Back For You – Elf (“Elf”, 1972)
15. Killing The Dragon – Dio (“Killing The Dragon”, 2002)
16. Don’t Talk To Strangers – Dio (“Holy Diver”, 1983)
17. To Live For The King – Kerry Livgren (“Seeds Of Change”, 1980)
18. Love Is All – Roger Glover (“The Butterfly Ball”, 1974)
19. Liberty Road – Elf (“Trying To Burn The Sun”, 1975)
20. Long Live Rock ‘N’ Roll – Rainbow (“Kill The King”, 1978)
21. The Mob Rules – Black Sabbath (“Mob Rules”, 1981)
22. Never More – Elf ("Elf", 1972)
23. Bible Black – Heaven And Hell (Black Sabbath) ("The Devil You Know", 2009)
24. Stand Up And Shout – Dio ("The Last In Line", 1984)
25. Push – Dio ("Killing The Dragon", 2002)
26. Gates Of Babylon – Rainbow (“Long Live Rock ‘N’ Roll”, 1978)
27. Copmuter God – Black Sabbath (“Dehumanizer”, 1992)
28. Lock Up The Wolves – Dio (“Lock Up The Wolves”, 1990)
29. Master Of The Moon – Dio (“Master Of The Moon”, 2004)
30. Jesus, Mary And The Holy Ghost – Dio (“Strange Highways”, 1993)
+1. TV Crimes - Black Sabbath (“Dehumanizer”, 1992)

 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DIO  
 

Ronnie Dio And The Prophets
Dio At Domino’s [1963]
ELF
Elf [1972]
Carolina County Ball/ L.A. '59 [1974]
Trying To Burn The Sun [1975]
RAINBOW

Rainbow [1975]
Rising [1976]
On Stage [1977]
Long Live Rock & Roll [1977]
Finyl Vinyl [1986]
Live In Germany '76 [1990]
Live In Munich 1977 [2006]
BLACK SABBATH
Heaven & Hell [1980]
The Mob Rules [1981]
Live Evil [1983]
Live At Hammersmith Odeon [2007]
DIO
Holy Diver [1983]
The Last In Line [1984]
Sacret Heart [1985]
Intermission [1986]
Dream Evil [1987]
Lock Up The Wolves [1990]
Strange Highways [1993]
Angry Machines [1996]
Inferno The Last In Live [1998]
Magica [2000]
Killing The Dragon [2002]
Master Of The Moon [2004]
Holy Diver, Live [2006]
HEAVEN & HELL (BLACK SABBATH)

Radio City Music Hall, Live [2007]
The Devil You Know [2009]

  
Trivia:
Το παράνομα Dio το «υιοθέτησε» από τον Ιταλό-Αμερικανό Johnny Dio (αληθινό όνομα Giovanni Ignazio DioGuardi), μέλος της οργανωμένης μαφίας της Νέας Υόρκης.
Το 1986 ο Ronnie, δείχνοντας την ευαισθησία του, μαζί με τους Vivian Cambell και Jimmy Bain υποστηρίζουν την άποψη ότι η Heavy Metal σκηνή πρέπει να συνεισφέρει στον αγώνα εναντίον της πείνας στην Αφρική. Οργανώνει το φιλανθρωπικό project Hear & Aid, με τη συμμετοχή 40 σημαντικών μορφών του Hard & Heavy Metal. Το αποτέλεσμα το τραγούδι "Stars" ένα μεγάλο, σκληρό κομμάτι με πολλά θεαματικά φωνητικά και εκπληκτικά κιθαριστικά solos.
Το 1989 εξέπληξε τους πάντες όταν έφερε στο συγκρότημα του, τον δεκαεπτάχρονο Άγγλο κιθαρίστα Rowan Robertson. Μέσα από περισσότερες από 5000 demo κασέτες επιλέχθηκε ο Rowan, σε μια video-κασέτα που έστειλε, το group του οι Shoot The Moon έπαιζαν το "The Last In Line", κατά την διάρκεια του οποίου έσπασε μια χορδή από την κιθάρα του Rowan και εκείνος προχώρησε ψύχραιμος προς τον άλλο κιθαρίστα του σχήματος, στάθηκε πίσω του και τελείωσε το solo με τη δική του κιθάρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: