ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008




ANGUS
YOUNG


Ο "τρελός" αυτός κιθαρίστας γεννήθηκε στις 31-3-1955 στην πόλη Glasgow, (Scotland), σαν Angus McKinnon Young.
Το 1963 η οικογένεια Young μετακόμισε στην Αυστραλία, όπου το 1973 o Αngus δημιουργεί με τον αδελφό του Malcolm, τους θεϊκούς AC/DC.
Δεν είναι πολύ μεγάλος κιθαρίστας, με τη έννοια ότι δεν παίζει υπερηχητικά κι ούτε χρησιμοποιεί ένα σωρό εφέ. Αυτό, όμως φίλοι μου δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σίγουρα από τεχνικής πλευράς δεν υστερεί, μαζί όμως με τον αδερφό του Malcolm, γράφει riffs που τσακίζουν κόκαλα, γιατί πολύ απλά τα θυμάσαι για μια ζωή, ένα κορυφαίο κιθαριστικό δίδυμο. Αν και μικροσκοπικός έχει ένα τσαμπουκά και σκυλίσιο κουράγιο που λίγοι κιθαρίστες έχουν. Ένας τρελαμένος «μαθητής» τραβολογάει βίαια μια κιθάρα, τα ουρλιαχτά της οποίας έρχονται σε πλήρη αρμονία με την ένταση που είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Αν υπάρχει ένας Heavy Metal κιθαρίστας που συμπυκνώνει την εικόνα όλων των Heavy κιθαριστών αυτός είναι σίγουρα ο Angus. Ξέρει τι σημαίνει πότε να παίζει σιγά και τι σημαίνει να παίζει δυνατά, δεν κάνει σαχλαμάρες, αλλά κάνει πολύ καλά riff. Ένας Master των riff και απόλυτος show man, που τα κάνει όλα λίμπα.

Με τον Angus ως επικεφαλής κιθαρίστα οι AC/DC, γίνονταν όλο και πιο δημοφιλής και κάθε χρόνος που περνούσε γίνονταν και καλύτεροι, μέχρι την τελική επίτευξη, την παγκόσμια επιτυχία και δόξα με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε όλον το κόσμο.


Θεωρούνται από τους πρωτοπόρους του Ηard Rock, από το πρώτο τους album “High Voltage” η πορεία τους στον χώρο της μουσικής είναι ανοδική με αποκορύφωμα το “Back In Black” το 1980, έκτοτε είχαν κάποια «σκαμπανεβάσματα».
Ο Angus άνοιξε τα φτερά του και οδήγησε τους AC/DC στην κορυφή με την χαρακτηριστική σκηνική-σχολική φιγούρα του. Η δημοτικότητα των AC/DC αυξήθηκε καθ' όλη τη δεκαετία του '70, αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Η θρυλική θέση που είχε το συγκρότημα, οφείλεται κατά έναν λόγο στην παρουσία του ως κιθαρίστας, σε πολύ  μεγάλο βαθμό. Ο Angus Young δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει απολύτως τίποτα, αλλά τα στοιχεία που απαρτίζουν το παίξιμο του… είναι. Αιχμηρές γωνίες, ενεργητικότητα, αδιάκοπη ταχύτατη κίνηση, ευρηματικότητα, ακαριαία προσαρμογή στις εναλλαγές της ατμόσφαιρας, ολοένα αυξανόμενη ένταση, ηχητική οξύτητα σε σημείο οδυνηρό για τον μη μυημένο ακροατή, αισθητική και σχηματική παρεκτροπή, βρίσκονται εδώ σε τούτο το live, πολλαπλασιαζόμενα επ’ άπειρον. Μόνο που ο Angus, ούτος ή άλλως δύσκολος να παρακολουθηθεί στις ηχογραφικές του επιδόσεις, μεταμορφώνεται εδώ σε δύναμη της φύσης, σπρώχνοντας τον οργανισμό του στα απώτατα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Μετά απ’ όλα αυτά, γίνεται απόλυτα πιστευτό το ότι, στο τέλος του κάθε show, μια συσκευή οξυγόνου είναι πάντα σε θέση άμεσης χρήσης, τις πιο πολλές φορές του είναι απαραίτητη.
Μαζί με τους AC/DC παραβίασαν την εκλεπτυσμένη εικόνα του τότε Rock, ο Angus απλά έγινε ένας ήρωας της κιθάρας. Ήταν το πιο συναρπαστικό και ροκάδικο εξαγώγιμο προϊόν που εμφανίστηκε στο προσκήνιο της μακρινής αυτής χώρας. Παρουσίαζαν έναν απλό, αλλά εξαιρετικά ευδιάκριτο και αναγνωρίσιμο ωμό σκληρό ήχο. Αυτός ο ήχος βασίζεται σ’ έναν πολύ σκληρό και στακάτο ρυθμό, καθώς και στην επιβλητική, χαρισματική φωνή του Bon Scott. Με την ακατέργαστη, αυθόρμητη και αυθεντική σκηνική παρουσία τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κέρδισαν αρκετά μεγάλο αριθμό οπαδών παγκοσμίως.
Ο Angus σημάδεψε την εποχή του, το Hard Rock, το Metal και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ταυτίστηκαν μαζί του. Χιλιάδες ή εκατομμύρια κόσμου τον αγαπούν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκίνησαν να μαθαίνουν κιθάρα επηρεασμένοι από τον ήχο του. Ο ήχος της κιθάρας του αποτελεί μια πραγματική ηλεκτρική καταιγίδα. 
Σημείο αναφοράς πάντως όλα αυτά τα χρόνια είναι οι συναυλίες τους. Από τον Angus που τρέχει ασταμάτητα στην σκηνή ως την τεράστια φουσκωτή κουκλα “Rosie” και από τα κανόνια του “For Those About To Rock” ως την καμπάνα του “Hells Bells”, οι AC/DC έχουν να επιδείξουν στους φίλους της μουσικής ένα απίστευτο θέαμα.
Ο Αυστραλός μάγος της κιθάρας παρέα με τον επίσης κιθαρίστα αδελφό του Malcom και τον Bon Scott αρχικά (και μετά με τον Brian Johnson), πότισαν με αρκετή αδρεναλίνη το σκληρό Rock ‘N Roll.


Παίζει απλό και καθαρό Boogie-Rock και έχει μια μοναδική-τρελή σκηνική εκπληκτική παρουσία.
Φυσικά πόσα συγκρότημα έχουν αντιγράψει τον Angus Young και τους AC/DC, νομίζω πως είναι περιττό να το πω, εκεί φαίνετε η δύναμη ενός σχήματος, στο πόσους δηλαδή επηρεάζεις… Αποτελεί σύμβολο όλων όσων νιώθουν και αισθάνονται νέοι, χωρίς να κοιτούν τα χρόνια που κουβαλάν στις πλάτες τους. Ο αιώνιος νεανίας είναι ασταμάτητος σε ενέργεια κιθαρίστας, που δίνει όλο του το είναι σ’ αυτό που αγαπά. Είναι αυτός που παρά τα πατημένα χρονάκια του, συνεχίζει να φορά τη σχολική στολή του, δείχνοντας κατά βάθος ότι παραμένει ακόμα παιδί. Η αιώνια σχολική φιγούρα, όταν ανεβαίνει στη σκηνή γίνεται μια μπάλα νευρικής και ανεξέλεγκτης ενέργειας, σκορπίζοντας κεραυνοβόλες ηλεκτρικές συγχορδίες.
Η λέξη «δύναμη» παίρνει νέες διαστάσεις όταν αναφέρεται κανείς στον Angus Young, απλά αλλά τόσο αναγνωρίσιμα riffs από έναν εντελώς αυτοδίδακτο κιθαρίστα, αυτό είναι το μεγαλείο του ταλέντου, φίλοι μου. Τ’ απλά αλλά αναγνωρίσιμα riffs του απαιτούν έμπνευση για να γραφτούν, παίζει μέχρι τελικής πτώσης χωρίς να χάσει καμιά νότα, με ατελείωτο headbanging που δεν σταματά ούτε ένα δευτερόλεπτο. Χωρίς να πάει σε κανένα μουσικό ωδείο, έγραψε ύμνους που θα μείνουν για πάντα ως κειμήλια στην σκληρή μουσική μας, προσπαθήστε απλά να διανοηθείτε πως θα ήταν ο κόσμος τις σκληρής μουσικής χωρίς αυτόν.  
Φυσικά δεν είναι καθόλου άσχημος σαν σολίστας, όπως μπορεί να μαρτυρήσει ένα άκουσμα στο μοναδικό live των AC/DC “If You Want Blood…You Got It”.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, η συμβολή του στον σκληρό ήχο είναι τέτοια που τελικά: Angus Young = High Voltage!!!
Το περιοδικό “Rolling Stone κατέταξε τον Angus 24ο στην λίστα με τους εκατό καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ενώ το Αυστραλιανό περιοδικό “Guitar Magazine”, τον ανακήρυξε τον ως τον κορυφαίο Αυστραλό κιθαρίστα όλων των εποχών.

Guitar: Gibson SG.



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ AC/DC
High Voltage [1975] (Australia only)
T.N.T. [1975] (Australia only)
High Voltage [1976] (International version)
Dirty Deeds Done Dirt Cheap [1976]
Live From The Atlantic Studios [1977]
Let There Be Rock [1977]
Powerage [1978]
If You Want Blood… You Got It [1978]
Highway To Hell [1979]
Back In Black [1980]
For Those About To Rock [1981]
Flick Of The Switch [1983]
’74 Jailbreak [1983]
Fly On The Wall [1985]
Who Made Who [1986]
Blow Up Your Video [1988]
The Razor’s Edge [1990]
Live [1992]
Ballbreaker [1995]
Stiff Upper Lip [2000]



TRIVIA:
Το όνομα τους σημαίνει εναλλασσόμενο και συνεχές ρεύμα (Alternating Current/ Direct Current), το εμπνεύστηκε η αδερφή τους από την ετικέτα της ραπτομηχανής της. Αλλά και την ιδέα ο Angus να φορά σχολική στολή, ήταν πρόταση της αδελφής του Margaret, δηλαδή, να φορούν όλα τα μέλη του σχήματος μια χαρακτηριστική ενδυμασία, η οποία έγινε τελικά σήμα κατατεθέν του Angus.




Δεν υπάρχουν σχόλια: