ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020




BABYS
BROKEN HEART
1977
(Chrysalis)


SISE I: “Wrong Or Right”, “Give Me Your Love”, “Isn't It Time”, “And If You Could See Me Fly”, “The Golden Mile”.
SIDE II: “Broken Heart”, “I'm Falling”, “Rescue Me”, “Silver Dreams”, “A Piece Of The Action”.

BABYS: John Waite – Vocals/ Bass, Wally Stocker – Guitar, Tony Brock – Drums
and Mike Corby – Keyboards/ Guitar.
Produced by Ron Nevison.


Οι Babys ιδρύθηκαν στην Βρετανική πρωτεύουσα στα 1975 και στάθηκαν αρκετά τυχεροί, αφού ο παραγωγός Bob Ezrin που τους ανέλαβε τους έκλεισε αυτόματα συμβόλαιο με την Chrysalis. Με τον μελωδικό Hard Rock ήχο τους που χαρακτηριζόταν από τα ευαίσθητα με Blues χροιά, φωνητικά του John Waite, το συγκρότημα τα πήγε αρκετά καλά από την αρχή και πολλά τραγούδια τους μπήκαν στα charts. Πάντως, οι Babys και με το δεύτερο album τους κράτησαν το ενδιαφέρον του Hard Rock κοινού, στο “Broken Heart” αν και υπήρχαν πιο πολλά mid-tempo τραγούδια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν υπέροχες συνθέσεις, παιγμένες από γνήσιους, συναισθηματικούς Hard Rock μουσικούς. Ο ήχος τους είναι καθαρότερος στο δεύτερο τους δισκογραφικό έργο και τα φωνητικά του Waite δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη μελωδία και στον αισθησιακό τομέα. Όλα τρέχουν σε πλήρη τάξη μέσα από αυτό το LP, οι μελωδίες, οι αρμονίες, τα φωνητικά και η παραγωγή του Nevison είναι για σεμινάριο, η κιθάρα του Wally Stocker έχει πολύ καλή στάση σε αυτά τα tempo και συνδυάζεται άψογα με την ολική ορχηστρική παραγωγή, όλο το συνολικό πακέτο είναι πολύ συνεπές και δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Δεν είναι τόσο πολύ τα τραγούδια, άλλα το πώς συνδυάζονται όλες οι συνθέσεις για να δημιουργήσουν μια πραγματική υπέροχη συνοχή ήχου που συνδυάζει απαράμιλλα το Hard Rock, το βρετανικό σκληρό Blues και όλα μαζί μ’ ένα μοναδικό μελωδικό μουσικό στυλ. Μαζί με το πρώτο LP αυτή είναι η καλύτερη κυκλοφορία των Babys, που συνδυάζουν στον ήχο τους και το μελωδικό FM 70’s Hard Rock μέσα στη μουσική τους. Ο Waite δείχνει επίσης να είναι αρκετά καλός και ως στιχουργός, είναι αρκετά συγκινησιακός, ώριμος, ευαίσθητος, τρυφερός, αξίζει όχι μόνον ν’ ακούσετε το εν λόγο album του group, αλλά να προσέξετε και την μοναδική φωνή του John.
Τα καλύτερα τραγούδια μέσα από το album “Broken Heart” είναι τα…  “I’m Falling”, “Wrong Or Right”, “Isn't It Time”, το ομώνυμο “Broken Heart” και αφήνω για το τέλος το μέγα-έπος και ύμνοτο επικό “A Piece Of The Action”. Ο John Waite διαθέτει μια ισχυρή αλλά και μια ευαίσθητη φωνή, προσθέτει ένα πραγματικό πάθος σε όλα τα τραγούδια, ως μουσικοί οι Babys είναι πραγματικά εξαιρετικοί. Ο παραγωγός Ron Nevison, (επίσης γνωστός για δουλειές του με Heart, Led Zeppelin, KISS, Chicago) έκανε μια πολύ ωραία και σπουδαία δουλειά. Το “Broken Heart” είναι πέρα για πέρα  από κάθε αμφιβολία το καλύτερο επίτευγμα των Babys και να είστε βέβαιοι ότι όταν θα το ακούσετε, ότι θα έχετε κάνει την σωστότερη επιλογή.
Πρέπει επίσης να πω, ότι νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα και μελωδικότερα albums του 1977, μια πανέμορφη, σχεδόν τέλεια δημιουργική δισκογραφική δουλειά, ένας ύμνος με καθαρά επική αίσθηση, ωστόσο για κάποιο λόγο αυτό LΡ λειτουργεί πολύ καλά, είναι περίεργο το γεγονός ότι ακούς μεμονωμένα τα τραγούδια σου αρέσουν, αλλά όταν ακούς αυτό το LΡ ολόκληρο, πραγματικά το απολαμβάνεις. Στην πραγματικότητα είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου 70’s Αγγλικά συγκροτήματα, κι αυτό λόγω της φωνής του John Waite, εκεί όλα τα πράγμα αλλάζουν έχει κάτι το μοναδικό η φωνή του, που σε μεταφέρει σε άλλους κόσμους. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν ο John Waite ή οι Babys, αν περάσετε κοντά από την μουσική τους σίγουρα θα τους λατρέψετε, το όνομα τους θα πρέπει να μπει εκεί κοντά  με ονόματα όπως οι Journey ή οι REO Speedwagon των 70’s, αυτή είναι η γνώμη μου.
Εξαιρετικό, ένα απολύτως υπέροχο, εκπληκτικό AOR/ Hard Rock διαμάντι, μελωδικό, ενίοτε σκληρό, συναισθηματικό, αρκετές οι σκληρές κιθάρες και επίσης απίστευτα χορωδιακά φωνητικά, δέος, άψογο. Τα φωνητικά του Waite θυμίζουν Paul Rodgers, συν το Blues στοιχείο, όμορφα και μεγάλα τραγούδια, απλά με τέλεια φωνητικά.
Classic AOR.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BABYS
Babys [1976]
Broken Heart [1977]
Live At The Tower Theater, 1977 [1977]
The Babys [1978]
Head First [1978]
Union Jacks [1980]
On The Edge [1980]
Valentine Baby [2001]
I’ll Have Some Of That [2014]


TRIVIA
Η εισαγωγή του Waite στον κόσμο του AOR, ήρθε μέσω των βρετανών Babys, με τους οποίους σκόραρε αρκετά και ξεχώρισε. Όταν το εν λόγω σχήμα διαλύθηκε έκανε μια καλή solo καριέρα, το 1987 όμως οι Neil Schon και Jonathan Cain (Journey), τον καλούν να μπει μπροστά σε ένα νέο σχήμα στους Bad English. Ένα super-group που στοχεύει ακριβώς στο διψασμένο AOR κοινό, αυτή η κίνηση ήταν μια άμεση επιτυχία, επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη πως ο Waite είναι ένας από τους μεγαλύτερους και αγαπημένους AOR τραγουδιστές.




Δεν υπάρχουν σχόλια: