ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020




ALLEN COLLINS BAND
HERE, THERE & BACK
1983
(MCA)


SIDE I: “Just Trouble”, “One Known Soldier”, “Hangin' Judge”, “Time After Time”, “This Ride's On Me”.
SIDE II: “Ready To Move”, “Chapter One”, “Commitments”, “Everything You Need”.

ALLEN COLLINS BAND: Jimmy Dougherty – Vocals, Allen Collins – Guitar, Randall Hall – Guitar, Barry Harwood – Guitar, Leon Wilkeson – Bass, Derek Hess – Drums and Billy Powell – Keyboards.
Produced by Allen Collins Band.


Ο Allen Collins ο μοναδικός αυτός κιθαρίστας/ συνθέτης, έμεινε γνωστός ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Southern Rock συγκροτήματος των Lynyrd Skynyrd. Μετά την αναγκαστική διάλυση του συγκροτήματος το 1977 (λόγω του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος), συνέχισε όμως και συμμετείχε αρχικά στους Rossington Collins Band και μετά στους δικούς του Allen Collins Band.
Η φήμη του που έχει φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προήλθε κυρίως από την εκρηκτική ικανότητα του στην κιθάρα, αλλά και μέσα από τα εκπληκτικά live του συγκροτήματος, ως συν-ιδρυτικό μέλος ενός από τα  πιο αξέχαστα Southern Rock συγκροτήματα που ήρθαν από το Νότο, ο Allen συν-έγραψε μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα τραγούδια των Skynyrd, συμπεριλαμβανομένων των ύμνων “That Smell”, “The Ballad Οf Curtis Loew”, “Sweet Home Alabama”, “Free Bird” και “Gimme Three Steps”.
Ο επιζήσας λοιπόν,
Collins αφού έκανε δύο albums με τον Rossington, φτιάχνει το δικό του προσωπικό σχήμα και κυκλοφορεί στα 1983 το “Here, There & Back”. Ο ήχος του album είναι δυνατό Νότιο Rock με στοιχεία σκληρού Blues και μια κατανοητή έμφαση στην κιθάρα, που είναι λίγο πιο λεπτή αλλά το ίδιο δυνατή όπως ήταν και στους Skynyrd, αλλά και τα φωνητικά του Jimmy Dougherty βρίσκονται καλά τοποθετημένα. Τα τραγούδια δεν είναι σχεδόν και τόσο αξιομνημόνευτα όσο τα περισσότερα από αυτά των Skynyrd, αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στη μουσική και ηχητική φλέβα των Rossington-Collins και λιγότερο σε αυτή των Skynyrd, ο Allen βρίσκεται στο τιμόνι του group μαζι με άλλους δύο πρώην bandmates. Το αρχικό όνομα του group ήταν Horsepower, αλλά λίγο πριν την κυκλοφορία του ντεμπούτου album, ανακάλυψαν ότι υπήρχε κι άλλο σχήμα που χρησιμοποιούσε ήδη αυτό το όνομα.
Ενώ, το υλικό δεν έχει ακριβώς τον τσαμπουκά που είχαν οι συνθέσεις των Skynyrd, ωστόσο ακούγετε πολύ ευχαρίστα αν είσαι φίλος του μελωδικού Southern Rock, εδώ ο Allen γνωρίζει ένα νέο μουσικό έδαφος, σίγουρα μέσα στο γνώριμο ηχητικό επίπεδο αυτού του έμπειρου showman κιθαρίστα που γνωρίζει τι ακριβώς θέλει από αυτόν το ακροατήριο του.
Εντούτοις, το συγκρότημα έβγαλε κατά τη γνώμη μου, ίσως το τελευταίο μεγαλύτερο Southern Rock LP των 80’s, αυτό το album είναι ένας άγνωστος θησαυρός (για τους πολλούς), γεμάτος από πολλά κιλά κιθάρας και μερικά από τα καλύτερα κιθαριστικά solos του Allen Collins από τις ημέρες των Skynyrd.
Ειδικά το solo του ας πούμε στο Chapter One”, είναι για σεμινάρια, είναι η απόδειξη που χρειάζεστε για ν’ ακούσετε αυτόν τον εκπληκτικά μοναδικό και ρομαντικό κιθαρίστα. Οι Randall Hall και Barry δεν είναι άσχημοι κιθαρίστες, αλλά μπροστά στην λάμψη του Allen, δεν πιάνουν μια. Αποκτήστε αυτό το album, που είναι πραγματικά ένα κιθαριστικό θαύμα, δεδομένης της συγκυριακής κατάστασης εκείνης της εποχής, που έγινε.
Λοιπόν, εδώ έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους Southern κιθαριστές όλων των εποχών, τον θρυλικό και σπουδαίο Allen Collins, κατά τη γνώμη μου ο Allen είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους Νότιους κιθαρίστες, συμπεριλαμβανομένων των Duane Allman, Stevie Ray Vaughan, Dickey Betts, Gary Rossington. Ωστόσο, είναι δύσκολο να συγκρίνετε όλους αυτούς τους κιθαρίστες, επειδή όλοι έχουν το δικό τους μοναδικό κιθαριστικό ύφος. Πάντα, μου άρεσε το ηχητικό στυλ της κιθάρας του Allen, το “Freebird” ήταν το αριστούργημα του και θα είναι ένας μοναδικός κιθαριστικός θησαυρός για πάντα. Ο Allen είχε το δικό του μοναδικό μουσικό-ηχητικό στυλ κιθάρας κι έβαλε πολλά στο οικοδόμημα που αυτό λέγετε γνήσιο Southern Rock.
Αυτό το album περιέχει μερικά σπουδαία Southern Rock τραγούδια, αλλά πάνω απ’ όλα διαθέτει σπουδαία κιθάρα από τον τελευταίο μεγάλο του χώρου τον σπουδαίο Allen Collins. Ένας πραγματικός θησαυρός είναι το “Here, There & Back”, μπορείτε να ακούσετε πόσο πολύ ταλαντούχος ήταν αυτός ο κιθαρίστας.
Τα τραγούδια παρουσιάζουν κάποια ποιότητα από μελωδικό Southern Rock/ AOR, αν και η μουσική δεν είναι και τόσο σκληροπυρηνική Southern (τύπου Skynyrd), πάντως είναι εξαιρετική. Εύχομαι πραγματικά να είχαν καταγράψει και να είχαν κυκλοφορήσει περισσότερο υλικό, νομίζω όμως ότι τα… “One Known Soldier”, “Ready To Move”, “This Ride’s On Me”, “Chapter One” και “Hangin' Judge”, είναι τα καλύτερα. Είναι ένα υπέροχο δισκογραφικό έργο για τους κλασικούς Southern Rock οπαδούς αλλά και για τους κλασσικούς AOR οπαδούς.
Δυστυχώς, μερικοί από αυτούς που παίζουν σε αυτό το βινύλιο σήμερα δεν ζουν… Allen Collins (1952-1990), Jimmy Dougherty (1952-2008), Billy Powell (1952-2009) και Leon Wilkeson (1952-2001), RIP.
Για μένα το Southern Rock δεν πέθανε με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα των Skynyrd το 1977, απλά μετά το ατύχημα ο Νότιος ήχος έχασε τους πρεσβευτές του. Ο Νότος από το 1979 κορυφώθηκε με τους 38 Special, Molly Hatchet, Blackfoot, που όλοι είχαν πολλές επιτυχίες, την αυγή της δεκαετίας του ’80 έρχονται νέα ονόματα Doc Holliday, Johnny Van Zant όπου μετέφεραν μια καλή δέσμη Southern Rock. Αλλά όμως κανείς δεν είχε έναν ηγέτη τύπου Ronnie Van Zant, που έβαζε φωτιά κάθε βράδυ πάνω στην σκηνή…


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ALLEN COLLINS
LYNYRD SKYNYRD
Pronounced ’Lĕh-’nérd ’Skin-’nérd [1973]
Second Helping [1974]
Nuthin’ Fancy [1975]
Gimme Back My Bullets [1976]
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
Skynyrd’s First And... Last [1978]
Best Of The Rest [1982]
Box Set [1991]
Rossington Collins Band
Anytime, Anyplace, Anywhere [1980]
This Is the Way [1982]
Allen Collins Band
Here, There & Back [1983]


TRIVIA
Η τελευταία live εμφάνιση του Allen με τους Lynyrd Skynyrd, ήταν στο πρώτο ας πούμε reunion (μετά το αεροπορικό ατύχημα) που έγινε τον Ιανουάριο του 1979, στο festival του Charlie Daniels “Volunteer Jam V” στο Nashville του Tennessee.
Η μόνη γνωστή ζωντανή ηχογράφηση των Allen Collins Band, έγινε στο “Lone Star Café” στις 7 Νοεμβρίου του 1983, αναμειγνύονται μέσα στο setlist μερικά Skynyrd τραγούδια, όπου κορυφώνεται με το “Freebird” με τον Allen Collins να βάζει φωτιά στην ταστιέρα του.
Όταν οι Lynyrd Skynyrd ξαναβρεθήκαν το 1987 για το reunion tour των 10 χρόνων από το αεροπορικό ατύχημα, ο Collins συμμετείχε ως σύμβουλος για την περιοδεία, βοηθώντας τους να επιλέξουν το σωστό set-list των τραγουδιών. Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Allen εξαφανίστηκε από τη μουσική σκηνή και έζησε μοναχική ζωή μέχρι το θάνατο του. Πέθανε νωρίς το 1990 λόγω της πνευμονίας που ανέπτυξε ο οργανισμός του, μετά την παράλυση του κάτω μέρους του σώματος του που είχε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: