ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

PETER CRISS

OUT ΟF CONTROL

1980

(Casablanca Records)

            

SIDE I: “By Myself”, “In Trouble Again”, “Where Will They Run”, “I Found Love”, “There’s Nothing Better”.

SIDE II: “Out Of Control”, “Words”, “You Better Run”, “My Life Feel Like Letting Go”.

PETER CRISS: Peter Criss – Vocals & Drums, Stan Penridge/ Steve Lukather & David Wolfert – Guitar, Tony Mercandante & Stu Woods – Bass, Benny Harrison/ Ed Walsh & Greg Zanthus Winter – Keyboards & Synthesizer.

Produced by David Wolfert and Peter Criss.

 

Το “Out Of Control” το δεύτερο solo studio album (το πρώτο του ήταν το ομότιτλο του ’78), που κυκλοφόρησε ο πρώην drummer των KISS. Η ηχογράφηση για τον δίσκο ξεκίνησε τον Μάρτιο (όταν ο Criss ήταν ακόμη και επίσημα μέλος του συγκροτήματος) και κράτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1980.

Το πραγματικό του όνομα είναι George Peter John Criscuola (γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1945), αλλά τον γνωρίζετε όλοι ως Peter Criss. Στις 18 Μαΐου του 1980, ήταν και επίσημο ότι ο Peter είχε απολυθεί από το συγκρότημα, σύμφωνα με τον ίδιο τον Peter λέει ότι παραιτήθηκε, αλλά οι Gene, Paul και Bill Aucoin (manager), λένε ότι απολύθηκε. Είχε όμως ένα τελευταίο καθήκον πριν φύγει από το συγκρότημα και αυτό ήταν να γυρίσει το μουσικό video-clip για το τραγούδι “Shandi” για το album “Unmasked”. Ήταν όντως μια θλιβερή μέρα για το Kiss Army, καθώς ήταν ο πρώτος από τα τέσσερα αρχικά original μέλη που είχαν φύγει από το συγκρότημα. Οι KISS όπως τους ξέραμε μέχρι τότε, είχαν αλλάξει μια για πάντα (ή τουλάχιστον μέχρι το 1996 όταν ανακοινώθηκε το πολυπόθητο Reunion). Ο Peter όμως, δεν έχασε καθόλου χρόνο και έφτιαξε ένα solo album για να κρατήσει το όνομα του στη επικαιρότητα, αλλά και για να προσπαθήσει κάτι να κάνει και ως solo καλλιτέχνης τώρα. Έτσι, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1980, κυκλοφόρησε το πρώτο solo album του εκτός KISS, υπό τον τίτλο “Out Of Control”. Ο δίσκος δυστυχώς, εμπορικά δεν τα πήγε καθόλου μα καθόλου καλά, αλλά νομίζω πως υπάρχουν δύο λόγοι για αυτήν την καθολική αποτυχία.

Πρώτον, ο Peter ήταν στην ίδια ετικέτα με το πρώην group του, την Casablanca, που το σχήμα ήταν με αυτήν τη δισκογραφική εταιρεία από την αρχή (1974) και μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν θα άφηναν τον δίσκο του να πάει εμπορικά καλά. Οπότε θεωρώ ότι τράβηξαν κάπως το χάλι κάτω από τα πόδια του Peter, το group μαζί με την εταιρεία, για να μην γίνει η ανάλογη προώθηση του δίσκου. Πίεσαν την εταιρεία τους τόσο δυνατά, ώστε να μην προωθηθεί και να πουλήσει όσο θα μπορούσε ας πούμε να πουλήσει ένα album των KISS. Δεν λέω ότι αυτό είναι η απόλυτη αλήθεια, αλλά θεωρώ ότι είναι μια σημαντική πιθανότητα, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε πως λειτουργούν τα περισσότερα συγκροτήματα με τα πρώην μέλη τους. Ο δεύτερος λόγος τώρα που αυτό το album δεν τα πήγε καλά εμπορικά, πιθανότατα να προέρχεται και από το πρώτο solo του Peter, κάτω από την επωνυμία των KISS. Αυτή η νέα μουσική του Peter, δεν ήταν ούτε Rock, δεν ήταν ούτε καν KISS, ήταν κάπως σαν Lounge Rock όπως το περιέγραψαν τότε, πολλοί οπαδοί του συγκροτήματος. Αυτό τρόμαξε πολύ τον κόσμο του group, αλλά κι όταν κυκλοφόρησε το πρώτο single του album το “By Myself”, όπου ήταν μια μπαλάντα. Ο Peter εδώ, γράφει 9 από τα 10 τραγούδια, το ένα είναι διασκευή και 8 από αυτά τα τραγούδια είναι συν-υπογραμμένα με τον πρώην συμπαίκτη του στους Chelsea και στους Lips, τον Stan Penridge, ο οποίος παίζει και κιθάρα στον δίσκο. Εξέπληξε κάπως το γεγονός ότι οι δύο τους δεν δημιούργησαν το δικό τους συγκρότημα, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλησαν να αξιοποιήσουν το όνομα του Peter από τότε που ήταν ακόμη στους KISS, κυρίως για καλύτερες πωλήσεις. Αν και αυτό όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετό για να πουλήσει καλύτερα, αυτή η νέα μουσική κατεύθυνση του αγαπητού μας Catman.

Το πρώτο τραγούδι που ανοίγει το “Out Of Control” και πρώτο single είναι το “By Myself”, όπου είναι μια μπαλάντα, ένα περίεργο τραγούδι για να ξεκινήσει ένα album. Υποθέτω πως κατάλαβε, ότι οι μεγάλες επιτυχίες του με τους KISS ήταν μπαλάντες, όπως ας πούμε το “Beth”, αλλά δεν είναι όλα τα τραγούδια σαν το “Beth”. Το τραγούδι αυτό το “By Myself”, είναι cheesy, χλιαρό και ίσως το χειρότερο τραγούδι για να ανοίξεις έναν δίσκο, ωστόσο, είναι ο Peter και είναι το είδος της μουσικής που προτιμά. Το επόμενο τραγούδι, το “In Trouble Again” είναι πολύ καλύτερο και αναβαθμίζει κατά πολύ τα πράγματα, είναι ένα πιο συγκλονιστικό κομμάτι με στιβαρό groove και τα φωνητικά του Peter ταιριάζουν όμορφα. Το αποκορύφωμα είναι ένα ωραίο solo κιθάρας από τον Stan, που κάνει το τραγούδι αρκετά καλό. Το “Where Will They Run” αλλάζει τα πράγματα ξανά, καθώς είναι σε πιο R&B και Soul ρυθμούς, είναι λίγο πιο αργό σε τέμπο, αξιοσημείωτο είναι το σαξόφωνο από τον George Young. Στη συνέχεια έχουμε το “I Found Love”, όπου πηδάμε μέσα στην δεκαετία του ’80 με αρκετή υπερφόρτωση από πλήκτρα και συνθεσάιζερ. Το τραγούδι μιλάει για τον έρωτα του με τη σύζυγο του Debra Jensen, είναι ένα καθαρό Pop τραγούδι αλλά και πιασάρικο. Η πρώτη πλευρά του δίσκου τελειώνει με το “There's Nothing Better”, το οποίο γράφτηκε για το LP “Dynasty”, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε προφανώς ποτέ. Είναι ένα Rocking τραγούδι με ωραία δουλειά στο πιάνο, πολύ αισιόδοξο αλλά με Pop αισθητική έχει και solo κιθάρας. Ένα πράγμα που αξίζει να σημειωθεί, ο Peter είναι ο drummer, αλλά θα νομίζετε ότι τα τύμπανα θα ήταν πιο μπροστά, αλλά δεν είναι. Η δεύτερη πλευρά ξεκινά με το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, το “Out Of Control”, όπου έχει τα τραχιά φωνητικά του Peter και δείχνουν ότι είναι πραγματικά ένας αξιοπρεπής Rock τραγουδιστής. Κάνει πολύ καλή δουλειά, αρέσει η μελωδία και είναι ίσως ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, αν και είναι ένα τραγούδι με αργό ρυθμό, δεν είναι καθόλου άψυχο. Ακολουθεί το “You Better Run” ένα cover τραγούδι που το έκανε επιτυχία και η Pat Benatar, αλλά ανήκει στους Young Rascals. Ο Peter συνεχίζει με το “My Life” που είναι το επόμενο και έχει πάρα πολύ πιάνο, που είναι πολύ δυνατό στη μίξη και σχεδόν πνίγει τα φωνητικά του Peter. Το album τελειώνει με το “Feel Like Letting Go”, το τραγούδι ανοίγει με πιάνο και στο τέλος αυτού του κομματιού έχουμε ένα κρυφό κομμάτι που ονομάζεται “As Time Goes By” και ο Peter τραγουδά τις δύο πρώτες γραμμές.

Γενικά είναι ένα album που μας παρουσιάζει κυρίως τις μουσικές καταβολές του Peter, αλλά και την μουσική που αγαπά και με αυτήν μεγάλωσε στην ΝΥ, σε καμία των περιπτώσεων όμως δεν ηχεί σαν κάποιο album των KISS. Φανταστείτε ότι το δεύτερο του solo album το “Let Me Rock You” που βγήκε τον Ιούνιο του 1982 (πάλι από την Casablanca), λόγο των χαμηλών πωλήσεων δεν κυκλοφόρησε ούτε καν στις ΗΠΑ, μέχρι το 1998. Τέλος να πω, ότι μου άρεσε όσο και το solo album του ’78, αλλά ακούω ευχάριστα και όλα όσα δισκογραφικά έργα έχει κάνει μέχρι και σήμερα, ο αγαπημένος μας Catman.

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ PETER CRISS

CHELSEA

Chelsea (1970)

KISS

Kiss (1974)

Hotter Than Hell (1974)

Dressed to Kill (1975)

Alive I (1975)

Destroyer (1976)

Rock And Roll Over (1976)

Love Gun (1977)

Alive II (1977)

Peter Criss (1978)

Dynasty (1979)

Kiss Unplugged (1996)

Psycho Circus (1998)

Kiss Symphony: Alive IV (2003)

Alive! The Millennium Concert (2006)

SOLO

Out Of Control (1980)

Let Me Rock You (1982)

Criss EP (1993)

Cat No. 1 (1994)

One For All (2007) 

 

TRIVIA

Το album δεν πούλησε καθόλου και δεν κυκλοφόρησε σε CD μέχρι το 1997, καθώς η περιοδεία επανασύνδεσης των KISS ήταν σε εξέλιξη. Το μοναδικό single από το album “By Myself”, δεν κατάφερε ούτε καν να μπει στα charts. Το artwork του δίσκου δημιουργήθηκε από τον Todd Schorr, από μια ιδέα που είχε ο Peter, η εικόνα είναι ένος Juke-Box που εκρήγνυται και τα δισκάκια πετούν παντού, φωνάζει δεκαετία του ’70, ένα vintage διαχρονικό εξώφυλλο. Η σύζυγος του Peter εκείνη την εποχή, ήταν η Debra Jensen, χρησίμευσε ως έμπνευση για την ξανθιά γυναίκα στο πρώτο πλάνο, προς την αριστερή πλευρά, του μπροστινού εξωφύλλου, του album.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: