ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

DETECTIVE

DETECTIVE

1977

(Swan Song)

 

 

SIDE I: “Recognition”, “Got Enough Love”, “Grim Reaper”, “Nightingale”.

SIDE II: “Detective Man”, “Ain't None Of Your Business”, “Deep Down”, “Wild Hot Summer Nights”, “One More Heartache”.

 

DETECTIVE: Michael Des Barres – Vocals, Michael Monarch – Guitar, Bobby Pickett – Bass, Jon Hyde – Drums and Tony Kaye – Keyboards.

Produced by Andy Johns, Jimmy Robinson and Detective.

 

 

Τους Detective μπορούμε κάλλιστα να τους αυτοαποκαλέσουμε και ως super-group, εμφανιστήκαν στα 1975 στο πάντα ηλιόλουστο Los Angeles. Ο αρμονίστας Tony Kaye ήταν ο πιο γνωστός του συγκροτήματος καθώς υπήρξε κάποτε μέλος των Yes και των Badger, ενώ ο κιθαρίστας Michael Monarch είχε προηγούμενους εργοδότες του, τους Steppenwolf. Ο μπασίστας Bobby Pickett ήταν γνωστός ως session μουσικός και είχε συνεργαστεί με τους Sugarloaf και τον Gregg Allman, ενώ ο τραγουδιστής Michael Des Barres προερχόταν από τους Άγγλους Silverhead.

Με Led Zeppelin επιρροές το συγκρότημα ήταν επίσης και στην εταιρεία των Zeppelin την Swan Song, ευτυχώς οι Detective δημιούργησαν μέχρι να διαλυθούν δύο δίσκους μέσα σ’ ένα χρόνο, ο πρώτος τους θα παρουσιαστεί εδώ. Μια κυκλοφορία στην ετικέτα Swan Song των Zeppelin αυξάνει φυσικά τις προσδοκίες, αλλά και τις ευθύνες για το πώς θα ηχεί τούτο το μουσικό σύνολο.

Ο ήχος τους, ναι έχει σαφείς επιρροές από Zeppelin, αλλά εξακολουθούσε να είναι όμως και slow Blues με πολλούς και καλούς κρυμμένους, ποιοτικούς Heavy τόνους. Το πρώτο συγκρότημα που υπόγραψε στην Swan Song ήταν οι Bad Company, ενώ οι Detective ήταν το αμέσως επόμενο. Μάλιστα ο ίδιος ο Jimmy Page επέβλεψε τη μουσική κατεύθυνση των Detective για να σιγουρευτεί ότι ο τραγουδιστής Michael Des Barres θα μοιάζει στα φωνητικά με τον Plant, αλλά και ο John Hyde ν’ ακουγόταν τόσο όσο ο John Bonham και όσο το δυνατόν να το κάνει ακόμη πιο πειστικά. Μάλιστα την παραγωγή την έχει αναλάβει και ο ίδιος ο Jimmy Page, με το ψευδώνυμο Jimmy Robinson.

Αυτό το πρώτο τους λοιπόν album, συνολικά είναι ένα φοβερά ισχυρό 70’s Hard Rock στολίδι και τα τραγούδια είναι απλά τεράστια, αν είστε fan των Zeppelin, των Humble Pie, των Mott The Hoople και των Bad Company, σίγουρα αυτό το LP είναι πραγματικά για εσάς. Ο τραγουδιστής Michael Des Barres, βασίζει τη φωνή του στο βρετανικό σκληρό Blues και κάνει ομολογουμένως πολύ καλή δουλειά και προσπάθησε να γίνει κάπως σαν τον Robert Plant, τα πιο καυτά τραγούδια είναι το “Recognition”, το καταπληκτικό “No Of Your Business”, το “Grim Reaper” και το περήφανο “One More Heartache”.

Πάντως οι Detective αν και άνηκαν στην ομάδα τις δισκογραφικής εταιρείας Swan Song, ο δρόμος τους ήταν μικρός και τους οδήγησε μόνον σε δύο κυκλοφορίες. Οι κύριοι λόγοι ήταν ότι δημιούργησαν την εικόνα ενός μουσικού συνόλου, που δεν είχε ας πούμε 100% δικό του στυλ και ότι ήταν για πολλούς ένα είδος κλώνου του album “Physical Graffiti” των Zeppelin. Ότι το album, κυκλοφόρησε στην ετικέτα των Zeppelin δεν είναι χωρίς λόγο, τα τύμπανα θυμίζουν πολύ John Bonham, αλλά και οι κιθάρες φέρνουν κάτι από Jimmy Page. Τι άλλο μπορώ να πω… βάλτε μαζί σε ένα συγκρότημα τους Des Barres, Monarch, Pickett, Hyde και Kaye και σας εγγυώμαι το μεγαλείο. Η μουσική είναι πολύ καλή, ναι μοιάζουν με τους Zeppelin μερικές φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και δικά τους μουσικά στοιχεία και τις δικές τους ιδιότητες, πολλοί λένε ότι ο ήχος είναι σαν οι Bad Company να συναντάν τους Led Zeppelin και σίγουρα δεν έχουν καθόλου άδικο.

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DETECTIVE

Detective [1977]

It Takes One To Know One [1977]

Live From The Atlantic Studios [1978]

 

TRIVIA

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στο ύψος της επιτυχίας που είχαν οι Led Zeppelin ήταν τεράστιο, οπότε δημιούργησαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, την Swan Song. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: