ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

 



















BLACK SABBATH
PΑRANOID
18-September-1970
(Vertigo)


SIDE I: "War Pigs", "Paranoid", "Planet Caravan", "Iron Man".
SIDE II: "Electric Funeral", "Hand Of Doom", "Rat Salad", "Fairies Wear Boots".

BLACK SABBATH: Ozzy Osbourne – Vocals, Tony Iommi – Guitar, Terry “Geezer” Butler – Bass and Bill Ward – Drums.
Produced by Roger Bain.


Ότι και να πεις για τους Black Sabbath, είναι λίγο μπροστά σε αυτό που έχουν προσφέρει στη μουσική μας, αφού έχουν την πατρότητα του Heavy Metal.
Οι Black Sabbath είναι απλά ο θεμέλιος λίθος όπου εκεί πάνω οικοδομήθηκε το Heavy Metal, τελεία και παύλα.
Δεν θα ήταν υπερβολικό να πω, ότι χωρίς τους Black Sabbath το Heavy Metal δεν θα υπήρχε.
Για χρόνια αυτό το συγκρότημα θεωρούταν ένα από τα πιο δυνατά σε ένταση στον κόσμο.
Δημιουργήθηκαν το 1967 στο Birmingham, σαν ένα Blues συγκρότημα με το όνομα Earth, αφού δεν κατάφεραν να δέσουν τις Blues κλίμακες τόσο εύκολα, αποφασίζουν να ωθήσουν στην επιφάνεια αυτήν την έλλειψη μπλουζίστικης ηπιότητας.
Αυτή η απόφαση οδήγησε στη δημιουργία των κλασικών πια κοφτών τρομαχτικών συγχορδιών της κιθάρας και στα «μαύρα», μερικές φορές γκραν-γκινιόλ φωνητικά από τον τραγουδιστή Ozzy Osbourne.
Η φωνή του Ozzy, είναι μοναδική, λυρική ότι τραγουδάει το μετράει σε έπος, μένει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό σου και την καρδιά σου.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Heavy Metal μου έδωσε τη δύναμη, όταν ακούω να τραγουδάει ο Ozzy, να νοιώθω όλο το μεγαλείο της μουσικής αυτής από την ανεκτίμητη φωνή του, σε όλους τους δίσκους με τους Black Sabbath και στους προσωπικούς του.
Με ένα πηγαίο αίσθημα στη φωνή ο Ozzy Osbourne, το ανεπανάληπτο ταλέντο του, δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση στο τραγούδι, το κάνει εικόνα, το κάνει λυγμό.
Το “Paranoid” κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 από την Vertigo και είναι το δεύτερο στην καριέρα τους.
Το κλασικό των κλασικών “Paranoid” με το ομώνυμο hit, τους κάνει γνωστούς σε όλον το κόσμο.
Έχει προηγηθεί την ίδια χρονιά το “Black Sabbath” (13/2/1970 σαν σήμερα δηλαδή) κλασικό και αυτό.
Οι Black Sabbath έγιναν ένα συγκρότημα που σε σύντομο χρονικό διάστημα τους γνωρίζουν και οι πέτρες.
Τα πρώτα τέσσερα ιστορικά πια, albums τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα ποιότητας, όχι πως τα επόμενα LP τους δεν αξίζουν (για να μην παρεξηγηθούμε).
Το “Paranoid” θα είναι για πάντα ο δίσκος που έδωσε στο Heavy Metal την κατεύθυνση του, καθώς περιέχει ηχητικούς κιθαριστικούς τοίχους μοναδικούς και με φαντασία, που κάνει τους στίχους να μη γνωρίζουν όρια, με την πιθανότητα να περιπλανηθείς στο μεταθανάτιο λυκόφως σίγουρη.
Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Το LP αυτό περιέχει καταπληκτικούς στίχους.
Όλος ο δίσκος είναι ένα μνημείο του Heavy Metal, για ποιο τραγούδι να πεις κάτι που να μην έχει ειπωθεί.
Το “Paranoid” είναι πιο ώριμο απ’ το προηγούμενο τους εδραιώνει το ύφος τους με μεστά, ολοκληρωμένα και συμπαγή τραγούδια. Είναι η κορυφαία δισκογραφική δουλεία των Βασιλιάδων του Metal, που ενίσχυε την αργόσυρτη Doom και επιβλητική μουσική τους.
Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος δίσκος στο Heavy Metal, που να περιέχει πέντε τραγούδια πάνω στα οποία έχει χτιστεί το οικοδόμημα που λέγετε Heavy Metal.
Τραγούδια όπως τα: “Iron Man”, “War Pigs”, “Electric Funeral”, “Fairies Wear Boots” και το “Paranoid” που διαρκεί μόνο 2:45, χρόνος που καμία φορά αρκεί για να σε φτάσει στην αιωνιότητα και να σε κάνει με μονομιάς αθάνατο.
Φυσικά να μην γράψω, για το αν οι Black Sabbath επηρέασαν ή όχι άλλα συγκροτήματα του Heavy Metal, αυτό είναι αυτονόητο σε όλους μας νομίζω.
Όλα τα μέλη του σχήματος είναι μοναδικές προσωπικότητες: θεϊκός και μοναδικός ο Ozzy, απίστευτος και ταλαντούχος ο Tony, τρομερός και ογκώδες ο Terry “Geezer”, ογκόλιθος και ακατάπαυστος τέλος ο Bill.
Οι Black Sabbath είναι ΤΟ ΟΛΟΝ για το Heavy Metal, το Α και το Ω.
Το “Paranoid” είναι ο δίσκος που όρισε το Heavy Metal, τα riffs του στηρίζουν στην πλάτη τους τα 39 χρόνια της μουσικής μας, οποίος δεν τον έχει καλά θα κάνει, να κάνει χαρακίρι αμέσως τώρα.
Νομίζω πως σήμερα Παρασκευή και 13 είναι ότι πρέπει οι Black Sabbath, είμαστε μέσα στο κλίμα δεν νομίζετε;


Δισκογραφία BLACK SABBATH
Black Sabbath [1970]
Paranoid [1970]
Master Of Reality [1971]
Volume 4 [1972]
Sabbath Bloody Sabbath [1973]
Sabotage [1975]
We Sold Our Soul For Rock ‘N’ Roll [1975]
Technical Ecstasy [1976]
Never Say Die [1978]
Live At Last [1980]
Heaven And Hell [1980]
The Mob Rules [1981]
Live Evil [1983]
Born Again [1983]
The Eternal Idol [1987]
Headless Cross [1989]
Tyr [1990]
Dehumanizer [1992]
Cross Purposes [1994]
Cross Purposes, Live [1995]
Forbidden [1995]
Reunion, Live [1998]
Past Lives [2002]
Live At Hammersmith Odeon [2007]
Heaven ‘N’ Hell – Live At Radio City Music Hall [2007]

Δεν υπάρχουν σχόλια: