ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008


ALCATRAZZ
"NO PAROLE FROM ROCK ‘N’ ROLL"
1983
(Rocshire Records)


SIDE I: "Island In The Sun", "General Hospital", "Jet To Jet", "Hiroshima Mon Amour", "Kree Nakoorie".
SIDE II: "Incubus (Instrumental)", "Too Young To Die Too Drunk To Live", "Big Foot", "Starcarr Lane", "Suffer Me".

ALCATRAZZ: Graham Bonnet – Vocals, Yngwie Malmsteen – Guitars, Gary Shea – Bass, Jan Uvena – Drums and Jimmy Waldo – Keyboards.
Produced by Dennis MacKay.


Το Alcatraz, ήταν οι πιο φημισμένες φύλακες υψίστης ασφαλείας του κόσμου, στην περιοχή Golden Gate του San Francisco, πάνω σε ένα νησί γνωστότερο σαν ο «βράχος».
Ενώ δεν είναι και λίγες οι κινηματογραφικές ταινίες που έχουν σαν θέμα τις φυλακές αυτές, τώρα πια έχουν γίνει τουριστικό αξιοθέατο.
Οι «φυλακισμένοι» Alcatrazz, είναι ένα συγκρότημα που δημιούργησε ο μεγάλος τραγουδιστής Graham Bonnet (Marbles, Rainbow, MSG).
Η καριέρα του Graham Bonnet ξεκινά στα 60’s με το συγκρότημα Marbles, έχοντας μια επιτυχία με το τραγούδι “Only One Man”. Ενώ το 1977 και το 1981 έκανε δυο προσωπικά albums, με αρκετούς guest stars. Μετά την διάλυση των Alcatrazz εμφανίζεται σε διάφορα σχήματα, ενώ ακολουθεί παράλληλα solo καριέρα μέχρι και σήμερα.
Όταν κυκλοφόρησε αυτό το LP το 1983, οι Alcatrazz θεωρήθηκαν super group αφού στην σύνθεση τους, μεταξύ άλλων, είχαν και το παιδί-θαύμα Yngwie Malmsteen (ex-Steeler).
Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Gary Shea, Jimmy Waldo από τους New England και ο Jan Uvena από το συγκρότημα του Alice Cooper.
Όποτε μιλάμε για απόλυτα καταρτισμένους μουσικούς που μπορούν να κάνουν ένα απλό σχήμα, να γίνει super group διεθνούς κύρους.
Αυτό το πρώτο τους album έχει κάπως σκληρό AOR προσανατολισμό, παιγμένο από επαγγελματίες μουσικούς, τα τραγούδια ήταν αξιοσημείωτα, αλλά το παίξιμο του Yngwie Malmsteen στην κιθάρα είναι φοβερό και αποτελεί το καλύτερο στοιχείο αυτού του δίσκου.
Ο αρχηγός του συγκροτήματος Graham Bonnet, έχει αφήσει πολλά περιθώρια στον Yngwie Malmsteen για ν’ αποδείξει το ταλέντο του, πράγμα που εκείνος έκανε με τον καλύτερο τρόπο στο μοναδικό instrumental “Incubus”, όπως και στα solos και στα riffs που παίζει στα υπόλοιπα τραγούδια.
Επειδή τα φωνητικά του Graham Bonnet ποτέ δεν περνάνε σε δεύτερο πλάνο, ο δίσκος έχει περισσότερες ομοιότητες με το “Down To Earth” (των Rainbow) ή το “Assault Attack” (των MSG), παρά με τους δίσκους που ηχογράφησε αργότερα ο Σουηδός Yngwie Malmsteen.
Για τους φίλους των δυο παραπάνω δίσκων, το “No Parole From Rock ‘N’ Roll” είναι αναμφίβολα μια σωστή και επιβεβλημένη αγορά.
Οι Alcatrazz κυκλοφορήσαν τρεις studio δίσκους και έναν ζωντανά ηχογραφημένο, αλλά δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν μια σκηροπυρινική ομάδα οπαδών, εξαιτίας των συνεχών διαφωνιών που είχαν με τους κιθαρίστες τους.
Μετά το live δίσκο του 1984, πρώτος αποχωρεί ο Yngwie Malmsteen, και οι Alcatrazz έχασαν ένα φανταστικό κιθαρίστα και σύνθετη. Συνέβη όμως το απίθανο, να βρουν στο πρόσωπο του Steve Vai άλλο ένα «μάγο» της κιθάρας, ήταν μια ιδιοφυΐα, αλλά έμεινε μαζί τους μόνο για ένα δίσκο.
Σε κάποιο κελί ενός αστυνομικού τμήματος στο Los Angeles συναντήθηκαν τυχαία ο Steve Vai και ο David Lee Roth, και αποφασίζουν να ενώσουν τις δύναμης τους, έτσι ξανά οι Alcatrazz χάνουν άλλο ένα σπουδαίο κιθαρίστα.
Η συνεχεία ανήκει στον κιθαρίστα Danny Johnson (Derringer, Axis, Alice Cooper), με τον οποίο κυκλοφορούν το τελευταίο τους δίσκο, αφού όμως δεν είχαν την απαιτούμενη εμπορική επιτυχία, η εταιρία τους διέκοψε το δισκογραφικό συμβόλαιο που είχε μαζί τους.
Ας επανέλθουμε όμως στο “No Parole From Rock ‘N’ Roll”, ο Graham Bonnet (δεν μοιάζει στην εμφάνιση, καταπληκτικά με τον James Dean;) εδώ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας με τραγούδια που κόβουν την ανάσα όπως “Island In The Sun”, “General Hospital”, “Hiroshima Mon Amour”, “Too Young To Die, Too Drunk To Live”, “Suffer Me”.
Μετά την οριστική διάλυση του συγκροτήματος όλα τα μέλη ακολουθούν διαφορετικούς μουσικούς προσανατολισμούς.
Αν ψάξετε σε συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως: Axis, Alice Cooper, Rainbow, MSG, New England, Impelliteri, Marbles, Private Life, David Lee Roth, Whitesnake, Frank Zappa, Rod Stewart, Steeler, Blackthorne, Derringer, εκεί θα βρείτε σίγουρα κάποιο μέλος των Alcatrazz.
Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που ενισχύει τον όρο «super group», τον οποίο κατείχαν επάξια τα μέλη του συγκροτήματος, αφού πέρασαν από όλα αυτά τα σχήματα, τότε αξίζουν και με το παραπάνω την προσοχή σας.
Οι Alcatrazz χάθηκαν γρήγορα, χωρίς να μας δώσουν αρκετά albums για να έχουμε να ακούμε.
Αφού υπάρχει όμως το τεκμήριο που ονομάζετε “No Parole From ‘N’ Roll”, τότε είμαστε ευχαριστημένοι. Αρπάξτε το όπου το βρείτε, καθώς και τα υπόλοιπα τους albums.
Η παραγωγή ανήκει στον Dennis MacKay (Vixen, Judas Priest, Pat Travers, Shooting Star, Tygers Of Pan Tang, Gary Moore, Tommy Bolin...)


Δισκογραφία ALCATRAZZ
No Parole From Rock ‘N’ Roll [1983]
Live Sentence [1984]
Disturbing The Peace [1985]
Dangerous Games [1986]

Δεν υπάρχουν σχόλια: