ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 20 Μαΐου 2008



DUST
Hard Attack
1972
(Kama Sutra)

SIDE I: "Pull Away/ So Many Times", "Walk In The Soft Rain", "Thusly Spoken", "Learning To Die".
SIDE II: "All In All", "I Been Thinkin’", "Ivory", "How Many Horses", "Suicide".

DUST: Richie Wise – Guitar/ Vocals, Kenny Aaronson – Bass and Mark Bell – Drums.
Produced by Kenny Kerner and Richie Wise.


Οι Dust είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που το μόνο λάθος τους, υπήρξε πως ατυχώς εμφανίστηκαν σε ακατάλληλη χρονική στιγμή και πιθανότατα με λάθος δισκογραφικό label.
Η μικρή δισκογραφική εταιρεία Kama Sutra, που δημιουργήθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60, συγχωνεύτηκε αργότερα με την Casablanca Records του Neil Bogart, (την εταιρεία που κυκλοφόρησε στη συνέχεια 14 δίσκους των KISS).
Οι Dust δημιουργήθηκαν το 1970 στη New York, USA, από τους Wise, Aaronson και Bell, ενώ ήταν ακόμα μαθητές στο λύκειο, μια συμφωνία με την μικρή τοποική δισκογραφική εταιρεία Kama Sutra, τους έδωσε το πολυπόθητο συμβόλαιο.
Τόσο το ντεμπούτο LP των Dust το 1971, όσο και το “Hard Attack” που κυκλοφόρησε το 1972, προκάλεσαν αίσθηση με την φοβερή τους δύναμη, ένταση και γνησιότητα ώστε πάντοτε θα παραμένει μυστήριο, γιατί αυτό το μουσικό σκληρό trio δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει πραγματικά σε ένα πιο υψηλό επίπεδο αναγνώρισης, αλλά και επιτυχίας.
Οι Dust κατάφεραν να κυκλοφορήσουν μόλις δυο albums, τα οποία δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την αναγνώριση που τους άξιζε. Μετά το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 1971, το δυναμικό τρίο από τη ΝΥ δημιούργησε το απίστευτα σκληρό για την εποχή του "Hard Attack" το οποίο έμελλε να γίνει και παραδόξως και το κύκνειο  άσμα του group, παρά την σχετική επιτυχία που γνώρισε.
Πιο πολιτισμένοι απ’ ότι ήταν οι MC5 και οι Blue Cheer, οι Dust περνούσαν αστραπιαία από τα Hard Rock riffs σε μελωδικά ακουστικά μέρη, δημιουργώντας αληθινούς ύμνους, οι οποίοι ακόμη και τώρα, συνεχίζουν να συγκινούν την παλιότερη γενιά των 70's Hard Rock οπαδών. Παρόλο που το Heavy Rock εναλλασσόταν με κάποια σκληρά Country τραγούδια το συγκρότημα έβγαζε πολύ θόρυβο, παρά το γεγονός ότι ήταν trio.
Θεωρήθηκαν από πολλούς εκείνη την εποχή, πιο Heavy ας πούμε και από τους Black Sabbath.
Σίγουρα δεν ήταν απλώς και μόνο εξαιτίας του ώριμου παιξίματος στα τύμπανα του Marc Bell (ο οποίος μερικές φορές αποκαλούσε τον εαυτό του Marc Ramone και αργότερα πήγε στο group των Ramones), που έκανε το “Hard Attack” έναν τόσο καλό δίσκο, αλλά εξαιτίας επίσης ενός συγκεκριμένου μοναδικού τραγουδιού του ύμνου “Suicide”. Το “Suicide” ακόμα σε συγκινεί με το εκπληκτικό refrain του και το θαυμάσιο solo στο bass του Kenny Aaronson. Τραγούδια όπως τα... “Suicide”, “Walk In The Soft Rain”, “So Many Times”, “All In All”, “I Been Thinking”, “How Many Horses” και “Learning To Die”, σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν και θα σας ταξιδέψουν σε μια εποχή όπου το Hard Rock ήταν αρκετά πιο γνήσιο και ωμό και φυσικά χωρίς πολλά-πολλά φτιασίδια και εφέ.
Οι Dust στο "Hard Attack" αποφάσισαν να αλλάξουν μουσική κατεύθυνση υιοθετώντας ένα πιο "επικό" μουσικό-ηχητικό ύφος κάτι που είναι εμφανές πέρα από το εξώφυλλο του δίσκου το οποίο κοσμούν τρεις μαχόμενοι Vikings, αλλά και στις συνθέσεις του album όπου η θεματολογία του εξαντλείτε γύρω από μάχες, αυτοκτονίες και πολέμους. Η αστείρευτη μοναδική σκληρή ενέργεια του "Hard Attack" σε συνδυασμό με το γρήγορο και ογκώδες παίξιμο στο μπάσο του Kenny Aaronson  προσφέρουν ένα δίσκο απαραίτητο για κάθε λάτρη του γνήσιου σκληρού αντρικού 70's Hard Rock, τα "Learning To Die" και "Suicide" είναι εν ολίγης η τέλεια παρακαταθήκη από ένα μουσικό σύνολο που έζησε λίγο, αλλά άφησε πολλά πίσω του σαν κληρονομιά, δύο must-have albums. Δυστυχώς το “Hard Attack” δεν πούλησε όσο πραγματικά θα έπρεπε και έτσι το σχήμα διαλύεται... και έτσι λοιπόν παραμένουν ένα σχετικά undergound-unknown group.
Πριν διαλυθούν, το group είχε προλάβει να ηχογραφήσει κάποια τραγούδια για ένα τρίτο LP, το οποίο δυστυχώς, δεν βγήκε ποτέ σε κυκλοφορία.
Ο κυριότερος λόγος (θα έλεγα), που οι Dust  αποφάσισαν να το διαλύσουν ήταν επειδή τα μέλη του group είτε καταπιάστηκαν με άλλα μουσικά projects, ή είτε αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή δίσκων άλλων συγκροτημάτων.
Ο Kenny Aaronson αργότερα γνώρισε κάποια δόξα στο πλευρό του Rick Denninger, καθώς επίσης και στο συγκρότημα των Sammy Hagar/ Neal Schon (HSAS), χωρίς να πετύχει όμως την αναγνώριση που του άξιζε. Οι πραγματικοί φίλοι των κεραυνοβόλων riffs θα πούλαγαν και την γιαγιά τους για τα δύο LP των Dust, έτσι τουλάχιστον είχα διαβάσει σ' ένα ξένο μουσικό έντυπο πριν από αρκετά χρόνια (ίσως πάνω από 15-20), αν θυμάμαι καλά.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DUST
Dust [1971]
Hard Attack [1972]


ΤRIVIA:
O Richie Wise μαζί με τον Kenny Kerner συνέχισαν σαν παραγωγοί. Έκαναν την παραγωγή στα δύο πρώτα LP των KISS, τα οποία και θεωρούνται ως τα πιο Hard Rock ‘N’ Roll που έκανε ποτέ το σχήμα. Τέλος, σε μια συνέντευξη του Richie Wise είχα διαβάσει, ότι του είχε πει ο Gene Simmons (KISS), ότι την ιδέα να βγάζει την γλώσσα του στα live την είχε πάρει από τον Kenny Aaronson στις αρχές των 70's, όταν είχε δει live τους Dust.

Δεν υπάρχουν σχόλια: