ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008



TONY
IOMMI























HEAVY METAL ICON... ΜΕΝ ΙΝ ΒLACK





Ο Tony Iommi είναι ο άνθρωπος που έβαλε το Heavy μέσα στο Metal.
Οι Black Sabbath παραμένουν οι αγαπημένες εικόνες (για όλους μας), στο Metal και η συμβολή του Iommi σαν μια σημαντική κιθαριστική επιρροή, υπήρξε καθολική και τεράστια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καινοτόμησε με τα βαρυφορτωμένα Doom Metal riff του, όλη την Rock και Hard Rock/ Metal Ιστορία.  
Τι θα ήταν το Heavy Metal χωρίς τον Tony Iommi; Αλήθεια κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει με σαφήνεια ή με αλήθεια σε αυτή την ερώτηση. Σε λίγα χρόνια ο Tony πέρασε στην Heavy Metal ιστορία σαν ο ευρετής μια νέας μοναδικής, εκρηκτικής κιθαριστικής μορφής τεχνικής και ανεπανάληπτης έκφρασης. Κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Black Sabbath, θεωρείται ένας από τους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο που δημιούργησαν το Heavy Metal. Οι άλλοι τρεις είναι οι υπόλοιποι Sabbath.
Γεννήθηκε ως Frank Anthony Iommi, στις 19 Φεβρουαρίου του 1958 στην περιοχή του Aston, Birmingham, (UK).
Απλά, έδωσε μια νέα τροπή στη μουσική από την κιθάρα του, εξαπολύοντας τον σκληρότερο ήχο που έχει ακούσει ανθρώπινο αυτί. Στα LP που έκανε με τους Black Sabbath κατάφερε να είναι το συνώνυμο του Heavy Metal ακόμα και σήμερα, ο Tony όμως ποτέ του δεν διεκδίκησε τη θέση του γρηγορότερου ή του ακριβέστερου κιθαρίστα της μουσικής μας. Ο μαυροντυμένος Tony, πάντα με σεμνότητα και εσωστρέφεια ο αριστερόχειρας κιθαρίστας αποτελεί για εμάς, τη σημαντικότερη πηγή έμπνευσης, αλλά και για όλους τους Metal μουσικούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του πλανήτη.
Ο κιθαρίστας-μεγαθήριο των Black Sabbath ξεκίνησε όταν ήταν 15 χρόνων, στις φτωχογειτονιές του Birmingham, με μια κιθάρα Watkins Rapier, επηρεασμένος μουσικά από τους Shadows.
Δυο χρόνια αργότερα, έχασε (σε ατύχημα) τις άκρες των δυο μεσαίων δακτύλων του δεξιού χεριού (με το οποίο πιάνει τα τάστα, μια που είναι αριστερόχειρας), πράγμα που τον δυσκόλευε παρά πολύ, αλλά το ξεπέρασε προσθέτοντας μεταλλικές άκρες. Τα πρώτα του ερασιτεχνικά group ήταν οι Pursuers, οι Rockin’ Chevrolets, οι Birds, οι Bees, οι Rest και οι Mythology. Το 1968 μπήκε στους Polka Tulk Blues Company, ενώ στην πορεία άλλαξαν το όνομα τους σε Earth, όπου έπαιζαν όμως Blues, αλλά μη θέλοντας ν’ ακουστεί μουσικά όπως όλοι οι άλλοι, έτσι αυτό τον οδήγησε σε κάτι πρωτοποριακό, που όλοι σήμερα τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό.  Εκείνο το διάστημα άλλαξαν το όνομα τους σε Black Sabbath, λόγω του ότι υπήρχε ένα άλλο συγκρότημα με το όνομα Earth, το οποίο είχε ήδη γνωρίσει μικρή εμπορική επιτυχία.
Από το Φεβρουάριο του 1970 που κυκλοφόρησε το πρώτο, ομώνυμο album των Black Sabbath, ο Tony Iommi έχει προσφέρει παρά πολλά, αν και μόνο σε δύο «ταχύτητες»: όταν παίζει πολύ-πολύ αργά και βαριά τραγούδια όπως το "Black Sabbath", αλλά και όταν παίζει πολύ γρήγορα τραγούδια όπως το “Paranoid” ή το “Trashed”. Τα solo της κιθάρας του πρώτου δίσκου ήταν βασισμένα σε πεντατονικά μινόρε και Blues κλίμακες, με τα riff να είναι βαριά και σκοτεινά. Το ταλέντο του Tony, στο να δημιουργεί μοναδικά και αναγνωρίσιμα riff κιθάρας ήταν εμφανές, με το ομώνυμο τραγούδι "Black Sabbath" να αποτελεί την επιτομή της δημιουργικότητας.




Για πολλά χρόνια όμως (κυρίως στα 80’s), ήταν δυστυχώς παραγνωρισμένος σαν κιθαρίστας, αν και οι ικανότητες του είναι αξιόλογες, είναι απλά ο κύριος που γέννησε το HEAVY METAL.
Δεν πρέπει επίσης, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σχεδόν μόνος του δημιούργησε στην κιθάρα αυτόν τον αργόσυρτο ήχο (Doom), έναν πραγματικό τοίχο από θόρυβο, που έδωσε υπόσταση στο Heavy Metal. Απλά τα Metal riffs από τα χέρια που γέννησαν το Heavy Metal. ο Tony είναι μια ασταμάτητη μηχανή παραγωγής riffs, ακούραστος, με μοναδική έμπνευση την ίδια τη ζωή. Ένας μουσικός που ποτέ κανένας στο παρελθόν δεν τόλμησε, αλλά και δεν θα τολμήσει στο μέλλον να αμφισβητήσει. Έπαιξε όλα αυτά τα χρόνια όλα τα είδη του καλού γνήσιου, καυτού Heavy Metal, η επιρροή του είναι αναμφισβήτητη, γιατί ο Tony Iommi είναι το Heavy Metal. Δημιούργησε μια νέα τεχνοτροπία κιθαριστικού παιξίματος, τόλμησε δε να παράγει έναν τόσο ακραίο βαρύ και αργόσυρτο ήχο που στα 70’s χλευάστηκε όσο τίποτα άλλο. Η Heavy Metal ιστορία όμως τον δικαίωσε, βάζοντας τον έτσι στο πάνθεον των μουσικών που λατρεύουμε.
Ο Άρχοντας του riff που ρίχνει τις μαύρες πινελιές του, δημιουργώντας τη μυσταγωγία του κλασικού, ο γεννήτορας του Heavy Metal, απλά όλοι πρέπει να προσκυνούν το αριστερό χέρι του riff-master του Metal, ever.
Ένας από τους πρωτοπόρους, αξιοπρεπείς μουσικούς λοιπόν του ιδιώματος, κατάφερε να σμίξει ήχους και μουσικές που μέχρι τότε ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά ταυτόχρονα και πολύ επιδέξιος, όπως φαίνεται στο ζωντανά ηχογραφημένο “Live Evil”.
Τέλος, ο Tony Iommi και οι Black Sabbath, είναι συνώνυμο του Heavy Metal το Α και το Ω, δηλαδή!!!

Όντας το ιδρυτικό μέλος των Black Sabbath, στους οποίους υπήρξε το μόνο σταθερό μέλος από τη δημιουργία του συγκροτήματος στα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και σήμερα. Η κιθάρα που χρησιμοποιεί είναι βασικά η Gibson SG, ενώ κατά καιρούς έχει παίξει και με αυτές… Jaydee Custom SGs, Gibson Custom Shop SG, Epiphone P94 Iommi SG, Fender Stratocaster, St. Moritz Tony Iommi Custom SG, BC Rich Ironbird, Gibson Barney Kesse.
Ο Iommi κατατάχθηκε στην 25η θέση της λίστας με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, του περιοδικού "Rolling Stone".




Ακολουθούν τα 20 καλύτερα κιθαριστικά solo του Tony Iommi.
1.    Black Sabbath” – (Black Sabbath, 1970) 
2.    Paranoid” – (Paranoid, 1970) 
3.    Die Young” – (Heaven And Hell, 1980) 
4.    Iron Man” – (Paranoid, 1970) 
5.    Supernaut” – (Vol.4, 1972)
6.    Anno Mundi (The Vision)” – (Tyr, 1990) 
7.    War Pigs” – (Paranoid, 1970) 
8.    Snowblind” – (Vol.4, 1972)  
9.    N.I.B.” – (Black Sabbath, 1970)  
10. Children Of The Grave” – (Master Of Reality, 1971)  
11. Fairies Wear Boots” – (Paranoid, 1970) 
12. TV Crimes” – (Dehumanizer, 1992)  
13. Turn Up The Night” – (Mob Rules, 1981) 
14. Wicked World” – (Black Sabbath, 1970) 
15. Kiss Of Death” – (Forbidden, 1995) 
16. Sabbath Bloody Sabbath” – (Sabbath Bloody Sabbath, 1973)
17. Heaven And Hell” – (Heaven And Hell, 1980) 
18. Thrasher” – (Born Again, 1983) 
19. No Stranger To Love” – (Seventh Star, 1986) 
20. The Shining” – (The Eternal Idol, 1987)


Δισκογραφία TONY IOMMI




















 
BLACK SABBATH
Black Sabbath [1970]
Paranoid [1970]
Master Of Reality [1971]
Volume 4 [1972]
Sabbath Bloody Sabbath [1973]
Sabotage [1975]
We Sold Our Soul For Rock ‘N’ Roll [1975]
Technical Ecstasy [1976]
Never Say Die [1978]
Live At Last [1980]
Heaven And Hell [1980]
The Mob Rules [1981]
Live Evil [1983]
Born Again [1983]
The Eternal Idol [1987]
Headless Cross [1989]
Tyr [1990]
Dehumanizer [1992]
Cross Purposes [1994]
Cross Purposes, Live [1995]
Forbidden [1995]
Reunion, Live [1998]
Past Lives [2002]
Live At Hammersmith Odeon [2007]
Black Sabbath (Heaven ‘N’ Hell) – Live At Radio City Music Hall [2007]
SOLO
Iommi [2000]
IOMMI – HUGHES 
The 1996 DEP Sessions [2004]
Fused [2005]






Δεν υπάρχουν σχόλια: